FLINK VERKOUDEN? LOS VERKOUDHEID OP ZÓNDER OTRIVINE, CAPSINOL OF (NATUURLIJKE) NEUSSPRAY
Lees en probeer hier hoe een simpele oefening aantoont dat het werkt.
We kennen het allemaal. Je neus raakt verstopt en het hoofd voelt zwaar en vol. Denken wordt lastiger en als je niet oppast ontwikkelt zich een stevige verkoudheid, voorhoofdholte- of bijholteontsteking.
Grijp jij dan graag naar de bekende neussprays die een paar uur een heerlijke verlichting geven? Realiaseer je dan dat Otrivine, Capsinol of andere middelen die het slijmvlies doen slinken de kwaal in wezen erger maken. Lees hieronder waarom dat zo is en hoe jij jezelf structureel van verkoudheid en Sinusitis/Rhinitis geneest.
Onheuse aannames
Neem als voorbeeld de beruchte maanden oktober en november waarin we vaak verkouden worden. We gebruiken al gauw voor de hand liggende externe reden dat de herfst hiervan de oorzaak is. Tsja, natuurlijk, het weer verandert, het is plotseling nat en koud. Maar denk jij echt dat ons gezonde Hollandse gestel niet tegen een natuurlijke seizoenswisseling zou kunnen? Why not?
“Een seizoenswisseling kunnen we van nature prima aan.
Wat is nou eigenlijk echt de oorzaak van de snottebellen en verstopte neuzen?
Wat gebeurt er echt?
Net als je huisdier, dat misschien wel verhaart maar niet verkouden wordt, kan jij ook de herfst en winter in goede gezondheid doorbrengen. Het punt is alleen dat tot nu toe de kennis hiertoe ontbreekt. Lees verder om te begrijpen hoe je verkoudheid voorkomt en oplost, ongeacht het weer.
Er verandert meer dan het weer
In oktober is de nazomer inmiddels echt voorbij. De vakantierust en zomerse herinneringen zijn weggeëbd. Na een vriendelijke start in september loopt de werkdruk hoger op in de race naar de drukke decembermaand. Op scholen worden de toetsen voorbereid en afgenomen, in opleidingen komen tentamens dichterbij. Ouders coördineren daarnaast nog alle sport- en muziekactiviteiten van de kinderen en proberen zelf ook nog een beetje aan bod te komen. We brengen meer tijd binnenshuis door, eten steviger en kijken waarschijnlijk ook meer televisie.
We ontwikkelen collectief meer stress
In de herfst en winter ontspannen we dus minder, bewegen minder, krijgen minder frisse lucht en licht van buiten. Maar wat ons het meeste parten speelt is de collectieve werkdruk en spanning. Want dit veroorzaakt niet alleen stress, maar ook een hogere, snellere ademhaling.
“Echt waar, van een beetje regen en kou worden we niet verkouden. Het is druk(te) die onze ademhaling opschroeft en daarmee de verkoudheid veroorzaakt.”
Stress beïnvloedt je adempatroon rigoureus
Als je hoger en sneller gaat ademen heeft het lichaam onvoldoende tijd om de juiste balans tussen zuurstof (O2) en koolzuur (CO2) te vinden. Je ademt daarvoor namelijk te vluchtig en het accent ligt te veel op de inademing. Dit patroon is eigenlijk voor acute noodsituaties waarin je kracht voor tien hebt en handelt op instinct, zoals bij een brand of ander (levens)gevaar. Maar heb je zo’n stressademhaling dagen achtereen, dan vormt zich een patroon dat je gezondheid flink ondermijnt. Daarom zoekt het lichaam naar een slimme oplossing…… Je wordt verkouden.
Verkoudheid is voor het lichaam een logische oplossing
Bij de aanhoudende stressademhaling adem je eigenlijk te snel en daarmee te veel. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort in de weefsels. Daarom zoekt het lichaam een manier om minder te ademen. Je neusslijmvliezen zwellen op en je wordt verkouden.
Echter,
Wat is eerst? De ontsteking of opgewollen slijmvliezen?
Bacillen, virussen of ontstekingsbevorderende stoffen zitten waarschijnlijk altijd wel in de lucht, maar we worden er niet altijd verkouden of ziek van. Hoewel we de verkoudheid graag aan deze externe factoren wijden, is het maar helemaal de vraag of dat terecht is. Want, door het zwellen van de neusslijmvliezen kunnen de bacillen en andere ontstekingsbevorderende stoffen (die er waarschijnlijk altijd zijn) niet meer zo gemakkelijk worden afgevoerd. Zo ontstaat er dus gemakkelijk een ontsteking.
Ontdek zelf hoe het werkt. Hoe eerder je ingrijpt als je neus verstopt raakt, des te sneller wend je een flinke neusverkoudheid af.
Zo laat je zelf de slijmvliezen slinken
Via onderstaande oefening kun je ervaren dat je het slinken van de slijmvliezen zelf in de hand hebt. Je kunt het doen als je verkouden bent, maar ook als je je helemaal gezond voelt. Ook dan merk je het effect van de adem (inhouden)
OEFENING: HOUDT DE ADEM 30 SECONDEN VAST
- Ga lekker zitten met beide voeten plat op de grond
- Sluit je ogen
- Ontspan je billen
- Ontspan je billen nog meer
- Adem licht uit en houd de adem vast
- Ontspan je billen opnieuw
- Ontspan je voetzolen
- Stel de ademprikkel uit, ga door de drang om in te ademen heen, door je je focus laag in het lichaam te houden
- Probeer gedurende ca. 30 seconden niet te ademen
- Voel wat er in die ademstilte in de neus gebeurt
- Voel je dat de neusholtes zich verwijden? Merk je dat de neus gaat lopen? Of slik je misschien wat slijm weg?
Als je 30 – 45 seconden niet ademt, dan slinken de slijmvliezen en gaan de neusholtes open. Als het moeilijk voor je is om de adem zo lang vast te houden is dit een teken aan de wand. Dan ben je vatbaarder voor verkoudheid en zeer gebaat bij ademtraining. Via de Methode Beter ademen® werk je structureel aan een goed adempatroon waardoor je gezondheid, ontspanning en innerlijke rust zal toenemen. En verkoudheid? Komt nog zelden voor of is snel opgelost.
Via de uitleg en oefeningen op de Beter ademen® kennisbank kun je al een begin maken om eventuele snottebellen te voorkomen.